Drömmar


Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl matolja
- 1 tsk hjorthornssalt
- knappt ca 4 dl vetemjöl
Utrustning du behöver:
- elvisp
- gör så här !!
1. Låt smöret blir rumsvarmt.
2. Häll på strösocker och vaniljsocker.
3. Kör med elvisp till en jämn smet.
4. Tillsätt olja och hjorthornssalt.
5. Kör med elvisp till en jämn smet.
6. Tillsätt vetemjölet. (Tänk på att mäta upp mjölet med litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl.)
7. Kör med elvisp till en smulig smet.
8. När du trycker med en sked på smeten så ska den bli så här (se bild).
9. Tryck ihop till en deg på bakbordet.
10. Ta en bit av smeten i taget och rulla till en boll och lägg på plåtar.
11. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 20 minuter. (Samma tid och temperatur med varmluftsinställning.)
Bra att veta
Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor sticker det i näsan när man gräddar dem i ugnen, särskilt under de första 5-10 minuterna. När kakorna är färdiga smakar de inte något av den doften.
Chokladkaka med hallon och glass


Ingredienser:
- 4 skivor chokladsockerkaka
- 1 frp à 250g frysta hallon
- glass och/eller vispad grädde
- Gör så här !!
Tina hallonen. Skiva upp chokladsockerkakan.
Ställ en skiva chokladkaka på varje fat. Klicka ut glass och/eller grädde. Toppa med tinade hallon. Servera!
Limeglasstårta


Ingredienser:
- 300 g mandelmassa
- 3 st ägg
- 1 st lime
- 5 dl vispgrädde
- 1.5 dl florsocker
Garnering:
- 1 st lime
Utrustning du behöver:
- citruspress
- minirivjärn eller vanligt rivjärn
- form med löstagbar kant / springform
Utrustning som är bra att ha:
- matberedare
- GÖR SÅ HÄR !!!
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare.
Dela äggen. Blanda äggvitorna med den rivna mandelmassan genom att röra med en sked till en kladdig blandning. Lägg äggulorna i en skål och använd senare till glass-smeten.
Klicka ut smeten i en smord och bröad form (eller teflonform så slipper du smöra och bröa) med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Bred ut smeten någorlunda jämnt med en sked eller kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.
Gör glass-smeten: Tvätta lime-frukten. Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.
Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulor och florsocker. Blanda vispad grädde, äggulorna och florsockret samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen.
Häll glassmeten över den avsvalnade bottnen (i samma form). Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering. Tag av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat. Garnera med en lime skuren i skivor.
hallon och blåbärs glass (hemlagad)


Ingredienser:
- 3 st ägg
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl vispgrädde
- ca 125 g hallon
- ca 125 g blåbär
Utrustning som är bra att ha:
- glassmaskin
- GÖR SÅ HÄR !!
Vispa ägg och socker med elvisp till en pösig smet. Tillsätt vaniljsocker.
Vispa grädden tjock.
Tina hallon och blåbär. Mosa med en gaffel. Spara gärna några blåbär och hallon till garnering.
Blanda ägg- och sockersmeten med den vispade grädden och de mosade bären. Det går bra att använda elvisp på lägsta hastighet.
Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar. Brukar ta ca 20 min.
Utan glassmaskin: Häll i en plastburk och ställ in i frysen. Rör om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna.
Vid servering: Garnera gärna med blåbär och hallon. Om glassen stått i frysen länge, låt den gärna stå i kylskåp någon timme innan servering eller i rumstemperatur 20 min så den tinar lite och blir lite mjukare.
Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar


Ingredienser:
Saffransdeg:
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 150 g smör
- eller 150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
- 1 st ägg
- 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
- 0.5 tsk salt
- 1.5-3 dl strösocker
- ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
- ca 1 dl russin
- GÖR SÅ HÄR
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
- Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
- Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
- Pensla brödet med uppvispat ägg.
- Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
- Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
KANELBULLAR !


Ingredienser:
Deg:
- 25 g jäst för söta degar
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 tsk malen kardemumma
- ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
- 50 g smör
- 0.5 dl strösocker
- 1 tsk kanel
Pensling:
- 1 st ägg
Garnering:
Utrustning du behöver:
- 25 st bullformar
Utrustning som är bra att ha:
- köksmaskin
- GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.
chokladmuffins


Ingredienser:
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 100 g mörk choklad
- 2 st ägg
- 1.5 tsk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 5 msk kakao
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- ev. 2-3 dl frysta hallon
Sätt ugnen på 175°C. Skär upp smöret och lägg i en bunke (så hinner det bli lite varmare än kylskåpskallt). Häll på strösockret.
Smörj en muffinspanna som rymmer 12 stora muffins eller ta fram stora muffinsformar. Hacka chokladen.
Vispa smör och socker till en jämn smet, använd elvisp (som du kan använda genom hela receptet där det står vispa). Tillsätt äggen, ett i taget och vispa snabbt ihop till en fin smet.
Vispa ner vaniljsocker och bakpulver.
Vispa ner kakao.
Vispa sist ner vetemjöl och mjölk samtidigt. Vispa till en jämn smet.
Rör sedan med en sked ner den hackade chokladen och eventuellt frusna hallon.
Fördela smeten i muffinsformarna.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter.
Om du använder muffinspanna: Låt stå i formarna tills de svalnat så de är ljumna. Ta sedan försiktigt ur dem ur formarna.
blåbärsmuffins !


Ingredienser:
- 125 g smör eller margarin
- 2.5 dl farinsocker
- eller 2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1.5 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3 dl färska eller halvtinade frysta blåbär eller andra bär t.ex. hallon, vinbär, lingon
Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen.
Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.
Du kan använda elvisp för att göra dessa muffins så går det snabbt.
Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i äggen, ett i taget.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.
Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.
Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.
Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.
Låt svalna. Ät och njut!
sokerkaka !


Ingredienser:
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 75 g smör
- 1 dl vatten
- 3 dl vetemjö
Utrustning du behöver:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp
Smörj och bröa en hålform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa ihop med elvisp.
Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.
Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.
Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.
chokladbollar !!
Ingredienser:
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 1.5 msk vaniljsocker
- 4.5 msk kakao
- 3.5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 2-3 msk bryggt kaffe
- eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 mskvatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
Garnering:
- kokosflingor
- eller pärlsocker
- Gör så här !
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rör smör och socker till en jämn smet, använd gärna med elvisp så går det snabbt.
Tillsätt vaniljsocker och kakao och blanda ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
Tillsätt havregryn, kokosflingor och kaffe eller vatten och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp. Om du gör kaffe med snabbkaffepulver rör du ut pulvret i vattnet innan du häller i det i chokladbollssmeten.
Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
chokladbollar !!

pankakor !! :)
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Om man vill kan man nu smälta fettet och röra ner det i smeten så behövs det inget extra fett vid gräddningen. Annars smälter du en bit smör i taget i stekpannan mellan pannkaksgräddningarna, vilket jag brukar göra.
Hetta upp stekpannan på medelhög effekt, häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.
När ytan stelnat och blivit matt är det dags att vända och grädda andra sidan. Färgen ska vara ljust gulbrun. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte röra om i smeten då och då så att inte mjölet sjunker till botten.
lycka till !!! :)
recept på pankakor
