Limeglasstårta


Ingredienser:
- 300 g mandelmassa
- 3 st ägg
- 1 st lime
- 5 dl vispgrädde
- 1.5 dl florsocker
Garnering:
- 1 st lime
Utrustning du behöver:
- citruspress
- minirivjärn eller vanligt rivjärn
- form med löstagbar kant / springform
Utrustning som är bra att ha:
- matberedare
- GÖR SÅ HÄR !!!
Riv mandelmassan på rivjärn eller använd matberedare.
Dela äggen. Blanda äggvitorna med den rivna mandelmassan genom att röra med en sked till en kladdig blandning. Lägg äggulorna i en skål och använd senare till glass-smeten.
Klicka ut smeten i en smord och bröad form (eller teflonform så slipper du smöra och bröa) med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Bred ut smeten någorlunda jämnt med en sked eller kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under bakduk. Det tar ca 1 timme i rumstemperatur, om du har möjlighet att kyla den snabbare i kylskåp eller t.ex. på balkongen om det är kallt ute så går det förstås fortare.
Gör glass-smeten: Tvätta lime-frukten. Riv skalet, bara det yttersta gröna, på ett rivjärn. Klyv därefter limen och pressa ur saften.
Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulor och florsocker. Blanda vispad grädde, äggulorna och florsockret samt det rivna limeskalet och pressade limejuicen.
Häll glassmeten över den avsvalnade bottnen (i samma form). Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut tårtan 30 minuter i rumstemperatur innan servering. Tag av den löstagbara kanten på formen. Lossa eventuellt tårtan från bakforms-bottnen och lyft över till ett annat fat. Garnera med en lime skuren i skivor.