Prinsesstårta


Ingredienser:
Bottnar:
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
Bottnar:
Använd gärna elvisp till att göra smeten till bottnarna.
Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner bakpulvret. Blanda till sist ner vetemjöl och potatismjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat eller något annat lämpligt. Lägg över en bakhandduk och låt svalna.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Lägg ner dem i den varma krämen och rör om tills de stelnat. Låt svalna.
Vispa under tiden grädden tjock, den ska vara ganska fast.
Blanda ner grädden i krämen när krämen börjar tjockna. Låt krämen bli nästan stel.
Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.
Fördela fyllningen mellan bottnarna, men spara lite. Bred sedan resten av fyllningen ovanpå och lite runtom kanten.
Garnering:
Lägg på marsipanlocket.
Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.
Sikta över florsocker.
Marsipanros:
Gör om du vill en marsipanros. Färga liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.
Servera! Tårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.
Bottnar:
Använd gärna elvisp till att göra smeten till bottnarna.
Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner bakpulvret. Blanda till sist ner vetemjöl och potatismjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat eller något annat lämpligt. Lägg över en bakhandduk och låt svalna.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Lägg ner dem i den varma krämen och rör om tills de stelnat. Låt svalna.
Vispa under tiden grädden tjock, den ska vara ganska fast.
Blanda ner grädden i krämen när krämen börjar tjockna. Låt krämen bli nästan stel.
Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.
Fördela fyllningen mellan bottnarna, men spara lite. Bred sedan resten av fyllningen ovanpå och lite runtom kanten.
Garnering:
Lägg på marsipanlocket.
Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.
Sikta över florsocker.
Marsipanros:
Gör om du vill en marsipanros. Färga liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.
Servera! Tårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.